למה צריך לחשוב פעמיים לפני שאוכלים חיטה? 

 

לכל פירור מזון שנכנס אל פינו יש השפעה על התהליכים בגוף שלנו. חלק מהמזונות ישפרו את תפקוד הגוף וחלק מהם יזיקו.

 

לאכילת מזונות מזיקים באופן קבוע ישנה השפעה מצטברת והיא עלולה לגרום להזדקנות הגוף בקצב מהיר יותר. לעומת זאת, אכילת מזונות תומכי בריאות יכולה להאט את קצב ההזדקנות ולגרום לנו לתפקד כאילו היינו צעירים יותר כרונולוגית.

לשלושה תהליכים פיזיולוגיים שמתרחשים בגוף ישנה השפעה דרמטית על קצב ההזדקנות שלנו. אלו הם תהליכי הגליקציה (סכרור), הדלקת והחמצון.

כאשר אנחנו מתייחסים להזדקנות אין הכוונה לקמטים בעור הפנים, גם. אך לא רק.  מדובר בתהליכים סמויים מן העין הקשורים בעיקר לתפקוד האברים הפנימיים.

מניחה שרובכם מסכימים שתפקוד האברים הפנימיים חשוב לעין ערוך יותר ממראה פנינו.

האם אתם יודעים מיהו המזון מספר אחת שגורם נזק לגוף?

חלקכם יענו סוכר או שומנים רוויים

נכון, כולנו יודעים שאלו הם מזונות שאינם בריאים אבל הפעם אני רוצה לדבר על מזון שמזרז את קצב ההזדקנות ולעיתים נחשב בריא.

המזון הזה הוא לא אחר מאשר קמח

כן, כן, אפילו הקמח המלא. התרגלנו לחשוב שקמח לבן לא בריא וקמח מלא בריא

 

האמנם?

לפני שאסביר למה קמח אינו בריא הסבר קצר על שלושת המזונות שהזכרתי קודם.

בתהליך הגליקציה שמתרחש בגוף, תהליך בו הסוכר בדם נקשר לחלבונים או שומנים נוצרים תוצרי לוואי שנקראים AGE - advanced glycation end products - אלו הם חומרים שמאיצים את קצב ההזדקנות ויוצרים נזקים בטווח הארוך בעיקר למפרקים אך גם לאברים אחרים כולל העור.

אתם יודעים מהו הגורם המרכזי לייצור AGE בגוף? סוכר. רמות גבוהות של סוכר בדם ייגרמו לכך שכמות הAGE בדם תגדל, תופעה שמסבירה למה אנשים החולים בסוכרת סוג 2 נראים מבוגרים לגילם. אבל חשוב להבין שזו תופעה שאינה מוגבלת רק לסוכרתיים.

איך חיטה מלאה קשורה לזה?

בחיטה  יש סוג של פחמימה שאינה נמצאת במזונות אחרים. היא נקראת אמילופקטין-A והיא זו שגורמת לעליית רמת הסוכר בדם יותר מפחמימות אחרות ואפילו יותר מסוכר לבן רגיל.

למעשה האמילופקטין-A מעלה את רמות הסוכר בדם יותר מכל מקור פחממתי אחר.

זה אומר שמזונות העשויים מחיטה  יגרמו לרמות סוכר גבוהות באופן יחסי למזונות אחרים. גם חיטה מלאה. 

מדידת רמות סוכר בדם לאחר אכילת 2 פרוסות לחם מיטה מלאה תראה רמות גבוהות יותר מאשר לאחר אכילת דייסת שיבולת שועל עם אותו ערך קלורי.

ככל שרמות הסוכר בדם גבוהות יותר כך רמות הAGE יהיו גבוהות יותר אנחנו נוהגים לייחס לחיטה נזקים בגלל הגלוטן, ואכן ישנו חלק באוכלוסייה, הרבה פחות גדול ממה שנהוג לחשוב שרגיש לגלוטן באופן שישפיע על תפקוד מערכת העיכול, אבל רובנו לא מביאים בחשבון שהחיטה אינה טובה לנו בשל ההשפעה הלא מיטיבה שיש לה על רמות סוכר בדם.

 

לסיכום

 

הימנעות מחיטה מכל סוג תאט את קצב ההזדקנות שלנו שלא לאמר שהמנעות מחיטה תשפיע לטובה על כמות השומן העודף בגופנו - וזהו החלק הכייפי שהמנעות מחיטה מביאה איתו