הדבש - מעז יצא מתוק ....

 

"צוף דבש אמרי נעם מתוק לנפש ומרפא לעצם" (משלי ט"ז)

 

מוצרי הכוורת

• הדבש, המיוצר על ידי דבורת הדבש הוא תוצר הכוורת העיקרי של הדבורה אך לא היחיד. תוצרי כוורת

  נוספים הם  מזון המלכות, הפולן, שעוות הדבורים והפרופוליס. 
• את הדבש מייצרת הדבורה מצוף פרחים אותו היא אוספת אל קיבתה באמצעות חדק מיוחד. הצוף 

  נאסף, נאגר ומעובד לדבש בכוורת.

• מזון המלכות הוא דבש המיוצר להזנת הרימות ובעיקר את אלו שיתפתחו למלכות. הדעות לגבי יתרונו

  התזונתי של מזון המלכות על פני הדבש ה"פשוט" חלוקות.

• הפולן הוא אבקת פרחים הנדבקת לרגלי הדבורה בזמן איסוף הצוף. הפולן משמש כמאגר מזון

  לדבורים. הפולן הוא בעל ערך תזונתי רב לאדם אך יש להביא בחשבון שישנם הרבה אנשים אלרגיים

  לפולן ולכן יש לאוכלו רק לאחר ייעוץ תזונתי.

• שעוות הדבורים מיוצרת על ידי הדבורים ומשמשת לבניית חלת הדבש. את האדם היא משמשת

  לשימור, בידוד, כרכיב במוצרי קוסמטיקה ובשימושים רבים נוספים.
• הפרופוליס מיוצר על ידי הדבורים משרף עצים ושמנים אתריים ומשמש את הדבורים לאיטום וחיטוי

  הכוורת. את האדם משמש הפרופוליס לטיפול בדלקות וזיהומים. 
  

הדבש

• בניגוד לסוכר הלבן, מכיל הדבש גם ויטמינים, מינרלים ורכיבים תזונתיים נוספים המעניקים לו ערך תזונתי

  גבוה יחסית לסוכר הלבן. 
• יחד עם זאת הדבש הוא עדיין מזון סוכרי ובעל ערך קלורי ואינדקס גליקמי זהים לסוכר. על סכרתיים

  לנהוג בו כבסוכר רגיל (לבן או חום), כלומר להמעיט בצריכתו. 
• כשרודים דבש הוא נוזלי ועם הזמן הוא מתגבש. לכן מידת סמיכותו של הדבש אינה מעידה על איכותו

  אלא על גילו. דבש נשמר לאורך שנים רבות והוא ראוי למאכל בכל מידה של סמיכות. 
• איך מזהים דבש אמיתי? קודם כל על פי המחיר, חישדו בדבש זול מדי. שנית, הקפידו לקנות במקום

  מוכר ומסודר שאתם סומכים על אמינותו. 
  שימו לב - כשטועמים דבש אמיתי מרגישים מעין צביטה קטנה בלשון. 
• אין לחמם דבש. בזמן החימום נהרסים החומרים האנטי מיקרוביאליים שבו. 
• יש להקפיד שלא יכנסו מים לדבש ולכן להשתמש רק בכפית יבשה בזמן נטילתו מהמיכל. חדירת מים

  לדבש מקצרת משמעותית את אורך חייו. 
• אין לתת דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה. בדבש עלולים להיות נבגים של חיידק הקלוסטרידיום

  בוטוליניום – אותו חיידק אגב שמשמש לטיפולי הבוטוקס – אצל מבוגר או ילד חומציות הקיבה מחסלת

  את החיידק. מתחת לגיל שנה החומציות בקיבה עדיין נמוכה בשל חוסר בשלות מערכת העיכול.


ונקודה למחשבה על ראש השנה התחלות וסיומים......

בראש השנה אנו נוהגים לאחל איחולים הקשורים להתחלות חדשות. אבל מה עם הסיומים? האם צריך לסיים כל דבר? כשהיינו ילדים חינכו אותנו לגמור מהצלחת ובהמשך לסיים כל מה שהתחלנו. האם זה תמיד נכון? האם צריך לסיים כל דבר? בכל תנאי ובכל מחיר? לפעמים צריך לדעת גם מתי להפסיק, להרפות ולא לסיים.


ובפארפרזה על הפתגם הידוע :
אלוהים – תן לי את הכוח לסיים את מה שאני רוצה לסיים ותן לי את האומץ להפסיק את מה שאיני יכול לסיים ותן לי את החוכמה להבדיל בין השניים


לבריאות ושנה טובה